Způsoby servírování kávy

Všichni správní milovníci kávy ví, že dobrý šálek tohoto životabudiče spočívá především v kvalitních surovinách. Káva a voda používaná k zalití jsou alfou a omegou tohoto oblíbeného nápoje. Co je však neméně důležité je správné servírování. Každý druh kávy má svá specifická pravidla servírování, která je třeba následovat.     

Je libo klasické espresso, oblíbené cappuccino nebo poctivé flat white? Ať už chcete oslnit kroužek známých nebo si jen chcete připravit oblíbený šálek kávy se vším všudy, rozličné způsoby servírování kávy se vyplatí znát. Následující článek přináší vhled do servírování různých druhů kávy, které jistě ocení každý kávový specialista. Kdo ví, třeba se po jeho přečtení na scéně vyklube několik nových baristů.


Espresso     

Ráno okamžitě nakopne, odpoledne dovolí dopřát si kratičkou pracovní přestávku. Pro kávové gurmány je to klasika co nezklame, pro některé se však jedná o příliš silnou záležitost. Řeč je o espressu, základu mnoha kávových nápojů. Že se na tomto miniaturním panáku kávy nedá nic zkazit? Opak je pravdou. Správně naservírované espresso dokáže zlákat i ty, kteří mu nikdy moc neholdovali.

Espresso je často servírováno s vodou a zákuskem

Jak se tedy správně servíruje espresso? Platí, že pro malé kávy typu espressa se hodí malé šálky z porcelánu. Porcelánem se silnější tloušťkou se nic nezkazí – udrží teplotu kávy ještě déle. Šálek na espresso má kromě materiálu ještě další požadavky.   

  • Šálek má konický tvar, který udrží teplotu kávy a uvolní její aroma    
  • Šálek má objem obvykle okolo 60 až 90 ml    
  • Šálek je předem nahřátý    

Šálek espressa se servíruje s podšálkem a lžičkou. Ideálně by ouško šálku mělo směřovat doprava. Lžičku je možné použít na zamíchání – crema na správně připraveném espressu to vydrží. Pokud se crema po zamíchání nespojí, není třeba vinit lžičku, ale špatný postup přípravy. Ke správnému espressu patří také sklenka vody. Celá řada lidí však netuší, k čemu zde vůbec je. Jak s ní tedy naložit? Má nějaké speciální požadavky?

  • Sklenka vody má obvykle 1 dcl    
  • Voda ve sklence má pokojovou teplotu   
  • Voda se pije před konzumací kávy na neutralizaci chuti, vypít se však může i po dopití kávy    

Při servírování espressa se dále využívá mléko v konvičce. Mléko musí být nahřáté, aby se káva neznehodnotila. Volitelným bodem servírování je přiložený oříšek v čokoládě, popřípadě malá sušenka. Někteří tvrdí, že cukr k espressu nepatří, kdo však kávu sladí si jej stejně vyžádá.


Lungo    

Lungo nebo také espresso lungo je možné přeložit jako prodloužené espresso. Připravuje se ze stejné dávky jako klasické espresso, ale při podávání zde figuruje dvojnásobné množství vody. „Prodloužení“ kávy je možné vícero způsoby, ten nejčastější však spočívá v podobném principu jako americano, které se dolévá v poměru 1:5.    

Při klasickém servírování je v tomto případě nejlepší naservírovat espresso a horkou vodu zvlášť v konvičce. Konzument si poté vodu dolévá do šálku sám dle vlastní chuti a potřeby. Horká voda a espresso jsou zde v poměru 1:1. V mnohých kavárnách se vinou nepříliš znalé obsluhy stává, že je lungo připravováno tak, že se přes množství mleté kávy typické pro espresso nechá protékat voda dvakrát déle. To však není správně.     

Lungo se podává ve větších šálcích o objemu 150–180 ml. Tento typ kávy může být naservírován rovnou dolitý horkou vodou. Nejlepší variantou je však výše zmíněný způsob, při kterém si host sám zajistí, jak moc si chce své espresso prodloužit. Host si díky správnému servírování lunga bude moci vychutnat espresso o dvojnásobné velikosti, avšak poloviční intenzitě. 


Ristretto      

Ristretto je opravdu miniaturním kafíčkem, které je typické zejména pro jižní Itálii, odkud také pochází. Je to v podstatě takové pokrácené espresso, jakýsi opak lunga. Servíruje se v klasickém espresso šálku, který má 60–90 ml. Tento šálek však nezaplní ani jako klasické espresso – ristretto má objem okolo pouhých 20 ml s troškou cremy na vrchu.

Baristé ristretto v kavárnách připravují nejčastěji tak, že extrakci kávy při stejné hrubosti mletí jako u espressa zastaví dříve. Ristretto tak obsahuje nejsilnější extrakty kávy a co do chuti je opravdu silné. To však neplatí o kofeinu. Naservírované ristretto se od klasického espressa pozná svou konzistencí, avšak také podle objemu a chuti, která je méně hořká a trošku sladší.


Espresso doppio      

Komu nestačí klasické espresso, si může vychutnat tento tzv. double shot s pořádnou dávkou kofeinu a trpké chuti. Jedná se o dvojitou dávku klasického espressa, které se připravuje stejně, ale má větší objem. Dvojnásobná dávka se týče jak kávy, tak vody. Běžně se doppio servíruje do espresso šálku s objemem 60–90 ml, kvůli svému objemu jej však na rozdíl od espressa jednoduše zaplní.

Na povrchu by měla sedět jemná vrstva cremy, která by se i po zamíchání lžičkou měla opět spojit. To, že se espresso doppio servíruje v běžném malém šálku nás nepřekvapí. Co však překvapením být může, je skutečnost, že tento druh kávového nápoje se zcela běžně servíruje i v cappuccinovém šálku, jehož objem je kolem 150–180 ml.


Cappuccino      

Cappuccino je častou volbou pro všechny vyznavače příjemných posezení v kavárně. Pro mnohé se jedná se o oblíbený doplněk koláčů, buchet nebo dortíků všeho druhu. Stejně jako espresso, i cappuccino má svá pravidla servírování. Opět se jedná o menší kávu, ke které je vhodné použít menší porcelánový šálek. Jaké charakteristiky by měl mít správný šálek pro tento druh kávy?

  • Šálek má objem okolo 150–180 ml     
  • Šálek je silnostěnný      
  • Šálek je více otevřený      
V lepších kavárnách většinou dostanete navrch obrázek

Základem cappuccina je 30 ml espressa a teplé mléko. Mléko se připravuje v nerezové konvičce, kterou je možné párkrát bouchnout, aby se rozbily velké bubliny a mléko bylo krásně krémové. V tradiční receptuře tvoří zhruba 1/3 nápoje hutná mléčná pěna, dnes se však tento druh kávy čím dál častěji podává s tzv. mikropěnou. Ať tak či tak, pěna by při servírování neměla být horká. Cappuccino je totiž určeno k okamžité konzumaci.      

Pěna tohoto kávového nápoje by měla být elastická a vláčná. Správné napěnění je známkou zručnosti baristy. Při troše šikovnosti zvládne barista do pěny i něco namalovat. To je však pouhou pozorností, nikoliv pravidlem. Častými motivy bývají srdíčka, labutě nebo tzv. rozety. Pěna se ničím nezdobí (např. skořice), pokud si to konzument nevyžádá.        

Při servírování by pěna neměla vyčnívat a měla by kopírovat okraj šálku. Je to právě jemná a lahodná pěna, která je vizitkou tohoto nápoje. Není proto divu, že pro ni existuje tolik pravidel. Ani v tomto případě u kávy nechybí podšálek a sklenička vody. Čokoládový bonbón, oříšek v čokoládě nebo cokoli dalšího je pak příjemným doplněním, nejedná se však o striktní pravidlo.


Caffè latte     

Caffè Latte jednoznačně patří mezi další oblíbence. Nechybí na kávovém lístku žádné restaurace a nabízí ho menu každé kavárny. V našich končinách si jej stačí objednat jako Latte, pozor však při výjezdu do zahraničí, konkrétně do Itálie. Zde totiž latte znamená mléko, a proto by mohlo dojít k vtipnému nedorozumění.     

Zdá se, že ani kávoví odborníci se nemohou shodnout na správném servírování caffè latte. Problém totiž tvoří jeho časté zaměňování s dalším typem kávového nápoje, latte macchiato. Pro některé je tak latte typickým nápojem do skla, jiné toto servírování spojují s latte macchiato. Kde vězí pravda? Servírování caffè latte bude možná pro mnohé překvapením.    

  • Latte se může servírovat i do velkého porcelánového šálku s ouškem    
  • Šálek má objem okolo 280–330 ml   
  • Servíruje se ve složení dvou vrstev – espresso a vyšlehané mléko do mikropěny   
  • Cílem servírování není dosáhnout kávové trikolory

Pravidla servírování zde nejsou tak striktní jako u předchozích dvou typů nápojů. Ke správnému servírování latte je většinou potřeba buď opravdu pořádný porcelánový šálek, avšak ani servírování ve vysokém skle není úplně pasé. Za touto volbou možná stojí ona skutečnost, že latte a latte macchiato jsou zaměňovány na denním pořádku.

Pro latte je typický kontrast navrchu a taktéž je často servírováno s obrázkem

Znatelně oddělená pěna a tříbarevný kontrast jsou znaky spíše latte macchiata, o tom však až později. I v případě latte se mohou zruční baristé pěkně ukázat. Stejně jako ke cappuccinu, i k servírování tohoto nápoje často patří tzv. latte art. Do pěny je tak opět možné vykreslit zajímavé obrázky, někdy i na přání.


Latte macchiato

Pro lepší srovnání s caffè latte nyní představíme servírování latte macchiata. Jedná se o dva často zaměňované kávové nápoje, mezi kterými však existuje velký rozdíl. Jak správně servírovat latte macchiato, aby nevzniklo žádné faux pas? Latte macchiato je pastvou nejen pro naše chuťové pohárky. Právě u tohoto nápoje se pro líbivou estetiku hodí využít sklo.    

Je to z důvodu typické trikolory, která se při přípravě kávy běžně objeví, a kterou by bylo škoda schovat v porcelánu. Co však někteří kávoví specialisté podotýkají je, že vrstvení kávy a ona trikolora není úplnou podmínkou pro úspěšné servírování latte macchiata. Na rozdíl od latte zde servírování neposkytuje volbu. Jak vypadá správné sklo pro latte macchiato a jaké jsou další požadavky?    

  • Sklenice je vysoká a silnostěnná   
  • Sklenice má objem více než 250 ml     
  • Servíruje se ve složení tří vrstev – teplé mléko, espresso a mléčná pěna    
  • Dlouhá lžička ke sklenici musí být samozřejmostí      

Při servírování je možné vršek mléčné pěny ozdobit kakaem nebo skořicí. Stejně jako u caffè latte se totiž jedná o méně výrazný kávový nápoj, je tak možné jej něčím dochutit. Je však vždy lepší tuto možnost nejprve nabídnout, než ji považovat za automatickou. Při podávání je běžné vidět na čepici mléčné pěny skvrnu od kávy. Ta vzniká typickou přípravou macchiata, kdy se espresso do teplého mléka a mléčné pěny, která se od něj oddělí, nalévá až jako poslední.


Espresso macchiato         

Aby toho nebylo málo, existuje další macchiato – tentokrát v názvu spojené s espressem. Jak servírovat tento maličký a roztomilý druh kávy? Ve volném překladu si espresso macchiato můžeme přeložit jako káva umazaná od mléka. Nutno podotknout, že při servírování tento panáček kávy svému jménu opravdu dostojí.      

Pokud již umíme řádně servírovat klasické espresso, máme i zde v podstatě vystaráno. Pro espresso macchiato se využívá klasického espresso šálku, který je malý, porcelánový a s ouškem. Tento šálek má objem běžně mezi 60–90 ml. Dle některých odborníků se tento druh kávy má podávat v šálku o 80 ml.       

Otázkou však je, zda k přípravě a podávání zvolíme klasické espresso macchiato nebo se přikloníme spíše k modernímu způsobu. Při klasickém podávání se do cremy espressa vloží kapka mléčné pěny lžičkou. V tomto případě platí, že pěna nenaplňuje celý šálek. Při moderním způsobu podávání nám naopak vznikne miniaturní verze cappuccina.        

Moderní espresso macchiato se také servíruje do espresso šálku, avšak místo mléčné pěny využívá jemné a sladké mikropěny. Tato mikropěna na rozdíl od klasického způsobu zaplňuje šálek až po okraj. Stejně tak jako u předešlých kávových nápojů, i zde se k dokonalému výsledku používá výhradně plnotučné mléko. Servírování moderního espressa macchiata může být opět podtrhnout latte art.


Americano      

Espresso rozředěné velkým množstvím vody, které se podává ve velkém šálku – to je americano. Potěší všechny příznivce delšího popíjení kávy, kteří zrovna neholdují ostrým chutím samotného espressa. Jedná se o alternativu i pro ty, kteří nejsou fanoušky velkého poměru mléka v ostatních kávových nápojích.

Černé Americano

Servírování americana je velmi jednoduché. Využívá se k němu cappuccino šálek o objemu 150–180 ml. Poměr espressa a horké vody zde běžně činí 1:5. Existují dva klasické způsoby servírování tohoto nápoje. O jaké se jedná?   

  • Nejdříve se do šálku nalije horká voda a poté espresso        
  • Nejdříve se do šálku nalije espresso a poté horká voda    

V případě druhého způsobu je voda donesena zvlášť a host si ji dolévá do šálku sám dle chuti a vlastních požadavků. První způsob podávání je možné nalézt i pod názvem long black. Pro silnější zážitek je samozřejmě možné zakomponovat dva shoty espressa. Slazení americana je pro většinu konzumentů poměrně běžné, servírovat se tak káva může s cukrem i se lžičkou. Je také třeba počítat s tím, že velká část cremy se u americana bohužel rozpustí.


Flat white

Flat white svým složením a způsobem servírování připomíná jakýsi kompromis mezi cappuccinem a caffè latte. Základem tohoto vynikajícího kávového nápoje je dvojitá dávka espressa doplněná teplým mlékem s pěnou. Při servírování by pěna měla tvořit něco okolo 1 cm. Objem espressa by při podávání měl tvořit 60 ml, zbytek by mělo doplňovat našlehané mléko.

Pokud pěna nebude mít přesně 1 cm, nic se neděje. Platí však, že by rozhodně neměla být nižší než 0,5 cm. Při servírování flat white opět využijeme keramický cappuccinový šálek, který má objem okolo 150–180 ml. Použít je však možné i sklo, čímž flat white připomíná již zmíněné latte. Sklenice na flat white by měla mít do objemu něco kolem 160–180 ml, dle některých znalců je však ideální objem 160–165 ml. Jak vypadá dokonalé servírování flat white?

  • Šálek nebo sklenička má tvar tulipánu
  • Šálek má silnější stěny a je doplněný o podšálek
  • Šálek je o něco málo menší než ten, který používáme na cappuccino
  • Pěna je ozdobená latte artem

Cafe au lait

Jednoduchou kávovou specialitkou je cafe au lait, které se může podobat italskému caffè latte. Jak již název vypovídá, cafe au lait je původem francouzský nápoj. Zda se jedná o kávovou nebo spíš mléčnou pochoutku je otázka. To samé však platí i pro další druhy kávy s velkým obsahem mléka. Od italského caffè latte se tato pochoutka liší zejména tím, že je připravována z filtrované kávy. Ta se smísí s mlékem v poměru 1:1.   

Tento nápoj se ve své rodné zemi často servíruje k snídani. Tradičním způsobem servírování je podávat cafe au lait v bujónových miskách, která nemají ouška. Dnes se tento nápoj může podávat i ve vyšší skleničce nebo hrnku bez ouška. Servírování je v tomto případě o něco volnější, než nařizují striktní pravidla cappuccina nebo klasického espressa.


Irská káva   

Specialitou některých podniků je lahodná irská káva, která může sloužit jako perfektní společník k odpočinku nebo posezení s přáteli. Jak však správně naservírovat irskou kávu, aby nevzniklo absolutní fiasko? Vytvořit tuto jemnou pochoutku je někdy skutečné umění. Základem tohoto nápoje je filtrovaná káva doplněná o 3 až 4 cl pravé irské whisky. Irská káva se servíruje o objemu cca 2,3 dcl.   

Káva je již oslazená třtinovým cukrem, ten se tedy při servírování nepodává. Irská káva má za úkol mísit horkou, sladkou kávu s příjemně lehkou a chladnou smetanou – to vše se špetkou alkoholu. Tento typ kávy se servíruje zásadně do sklenice na stopce bez ouška. Povrch irské kávy zdobí vrstva smetany, která je vyšlehaná, avšak stále tekutá. Irská káva by se měla servírovat s vrstvou smetany o zhruba 2 cm.

Elegance servírování je v tomto případě polovičním úspěchem. Křišťálově čistá sklenka je tak samozřejmostí. Čemu se při servírování irské kávy naopak vyhnout obloukem?

  • Hrnečku či šálku bez nožičky     
  • Destilátu jinému než je irská whisky    
  • Šlehačce ze spreje             

Vídeňská káva    

Tuto chuťovku je možné objevit v kdejaké kavárně. Vídeňská káva poslouží jako sladká tečka k dezertu, anebo třeba i místo něj. Základem výtečné vídeňské kávy je espresso lungo, neboli prodloužené espresso. Občas se místo něj může využít také espresso intenso neboli extra silné espresso. Servírování této pochoutky samozřejmě nemůže existovat bez pořádné dávky šlehačky.                

Šlehačka figuruje také v irské kávě, zde je však vyšlehána tak, aby si zachovala svou tekutost. Vídeňskou kávu je třeba naservírovat tak, aby kopec šlehačky stál na kávě a nikam neplaval. I zde se lidé při servírování dopouští chyby se šlehačkou ze spreje. Pro ideální výsledek je potřeba kvalitní plnotučná šlehačka, kterou je třeba vyšlehat do tuha. Jaké další charakteristiky se pojí k servírování této kávy?                  

  • Vídeňská káva se servíruje do skla              
  • Sklenice na vídeňskou kávu je silnostěnná a vysoká             
  • Sklenice na tuto kávu má na rozdíl od irské kávy ouško         

Corto Classic      

Moderní kávový nápoj Corto Classic je známý především z některých kávových řetězců. Jedná se o kávu připravenou ze dvou shotů směsi Mocha Italia. Při přípravě se dbá na krátkou extrakci dvou dávek espressa, díky které je pak káva intenzivní, avšak krémová a jemná. Kávu zdobí mléčná pěna, kterou stejně jako u mnoha dalších druhá kávových nápojů s mlékem může zdobit metoda latte art. Tato kávová specialita se běžně servíruje ve skleničce o objemu 130 ml.        


Frappé              

Osvěžující kávový nápoj, který se pije zejména na chuť než na povzbuzení. Existují nekonečné varianty příchutí, které frappé může využít – příchutě jsou vyloženě jeho specialitou, na rozdíl od jiných kávových nápojů. Například správné servírování cappuccina jasně odrazuje od automatického přidávání skořice nebo práškového kakaa. V těchto případech totiž tyto ingredience navíc mohou znehodnotit již tak vynikající chuť připravené kávy.            

V případě chuťově méně výrazných kávových nápojů s vyšším obsahem mléka je však dochucení celkem vítané. Frappé se může podávat připravené z instantní kávy, nad tím by však zkušení baristé pravděpodobně zakouleli očima. Kvalitnější frappé bude naservírováno z pravého espressa doplněného mlékem a ledem, vše rozmixované dohromady v chladivé potěšení.          

Klasické frappé se bude podávat pouze oslazené cukrem s většími kostkami ledu navíc. Dnes se však běžně setkáme s tím, že frappé bude nabízeno v různých příchutích jako je karamel, čokoláda a mnoho dalšího. Tento osvěžující a především letní kávový nápoj se podává v klasické široké sklenici, která se směrem nahoru rozšiřuje.              

Tento nápoj se také servíruje s brčkem, popřípadě dlouhou lžící. Servírování tohoto typu nápoje však nepodléhá tolika striktním pravidlům jako předchozí kávové nápoje. Barista má zde prostor pro větší kreativitu. Výhodou je také fakt, že frappé dokáží naservírovat i úplní začátečníci.